fbpx
Selecteer een pagina

Hoe zou je leven eruit zien als je niet meer twijfelt?

Klink idealistisch, een leven zonder twijfel. Is het ook. Iedereen krijgt op de een of andere manier, in meer of mindere mate, wel eens met twijfel te maken. Maar de titel klinkt natuurlijk lekker;)

Stel jezelf toch eens voor dat je niet meer zou twijfelen. Of al eens de helft minder. Wat zou het je opleveren? Meer tijd en energie? Minder frustratie? Meer plezier? Focus, moed of trots? En wat denk je dat de invloed is op je omgeving zodra jij daadkrachtigere besluiten neemt?

Onzekerheid en twijfel kunnen je leven beheersen. Dag in dag uit. Onbewust houdt het je bezig en kost het een berg energie. Je wordt er niet vrolijker door en het levert je niks op. Het is niet zozeer dat je niet weet wat je moet kiezen. Diep van binnen ben je bang om te falen of anderen teleur te stellen. Maar in feite stel je jezelf teleur zo lang je niet kiest wat je écht wilt. 

Je komt er alleen maar achter of iets de beste keuze is (voor dit moment) door het te doen. Een keuze op zichzelf is ook nooit verkeerd. Het is de betekenis die jij eraan geeft. Want elke keuze is goed doordat het je wijzer maakt in wat je wel of niet wilt. Of het wel of niet bij je past.  

Natuurlijk kan het klote zijn als je een huis verkoopt, waar je achteraf toch blij mee was. Dat je relatie op de klippen loopt en je ex je niet meer terug wilt als je later anders beslist. Of dat je je bedrijf toch niet had moeten verlaten of kopen. 

Maar geloof me, ook die periode van rouw overleef je wel. En vaak wil je helemaal niet terug naar je oude situatie. Het is je angst om het vertrouwde los te laten. Je oerbrein ziet gevaar en dat betekent leven of dood voor hem. Dus daarom kiest hij liever voor het oude vertrouwde dan voor het nieuwe en onzekere. 

Ontsnap uit de dodelijkste gevangenis

Ga me niet vertellen dat je niet weet wat je wilt. Diep van binnen weet je exact wat je wilt in je werk, relatie of leven. Maar met je verstand probeer je te beredeneren wat het beste is. Je verstand overruled je gevoel. Het gevoel dat schreeuwt om aandacht en wil dat je ernaar luistert omdat het je belangrijkste raadgever is in je leven is. 

In feite zit je gevangen in de dodelijkste gevangenis: je eigen gedachten. Het is een veilige plek. Want zo lang je tijd in je kop doorbrengt hoef je niet te voelen. En juist dat is de plek die je wilt vermijden. Omdat er emoties verborgen zitten die je liever niet wilt voelen.

Piet: “Mijn grootste probleem is dat ik het moeilijk vind om contact te maken met mijn gevoel.”

Maurice: “Waar ben je bang voor?”

Piet: “Uhm, nergens voor denk ik. Ik weet niet hoe ik moet voelen. Ik heb het nooit geleerd.”

Maurice: “Dat is juist je probleem. Je probeert een gevoel te analyseren. Terwijl het een kwestie is van doen en minder denken.

Bovenstaande zinnen waren de laatste van een gesprek met ondernemer Piet van midden 50. Hij runt een bedrijf met 9 man personeel en een paar miljoen omzet per jaar.

Enkele minuten ervoor was hij er nog van overtuigd dat ik hem niets kon leren omdat ik 25 jaar jonger ben. Totdat ik hem dit inzicht gaf en hij kortsluiting in z’n hoofd kreeg…(diep van moest ik wel lachen😅)

De gouden tip om te stoppen met twijfelen

Leef trouw aan je kernwaarden

Kiezen of niet kiezen in lijn met je diepste behoeften en verlangens heeft een grote impact op je leven. Positief of negatief. Hoe verder je van jezelf af komt te staan, hoe meer negatieve invloed het heeft op je mentale en fysieke gezondheid, relaties en welbevinden. 

In feite is het geen hogere wiskunde. Leef trouw aan je kernwaarden. Je belangrijkste waarden in het leven. Die dingen waar je opgewonden van raakt, waar je energie krijgt en wat zin geeft aan je leven. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), waarom je het doet, je relaties, je toekomst en de keuzes in je leven.

Weet je nog niet wat je kernwaarden zijn? Of kun je een frisse blik werpen op je huidige? Ontdek ze met het KernKompas. De tool die je helpt meer richting en zin te geven aan je leven.

Klik hier om je gegevens in te vullen en het KernKompas meteen aan te vragen

Open chat
%d bloggers liken dit: